Agave planten zijn over het algemeen vetplanten met grote bladeren die eindigen in stekelige uiteinden. Er is veel variatie in het agave-geslacht. Agave-loof neigt naar blauwgroen in sterkere variëteiten en naar grijsgroen in warmklimaatvariëteiten. Er zijn er ook enkele die bont zijn met gouden of witte aftekeningen. Wanneer de agave plant na enkele jaren of zelfs tientallen jaren rijpt, groeit er vaak een hoge bloemsteel uit het midden van de plant. De bloemen zijn klokvormig en gaan lang mee in de kleuren wit, geel en groen. Voor de meeste agavesoorten sterft de plant zodra de bloemen bessenzaaddozen produceren, maar ze worden el erg oud!

Hoe agave te laten groeien?

Agaves worden gekweekt vanwege hun fantastisch blad, niet vanwege hun bloemen. Een grote agave is alles wat je nodig hebt om een ​​sculpturaal brandpunt in de tuin te maken. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is om er omheen te lopen, zodat niemand per ongeluk tegen de stekelige punten borstelt. Agaves kunnen ook een mooie grensgroepering vormen en vormen een textuurcontrast met andere planten. Door ze te combineren met siergrassen, worden hun harde randen zachter. Bovendien zijn kleine agavesoorten uitstekend geschikt voor containers, binnen of buiten. Agaves gedijen bij verwaarlozing. De sleutel is om ervoor te zorgen dat ze goed doorlatende grond en voldoende zonlicht hebben. Als ze worden gekweekt in een omgeving die ze leuk vinden, hebben ze heel weinig aanvullende zorg van je nodig.

Agave plant kweken in containers

Zoals bij veel vetplanten, heeft de agave plant ondiepe wortels. Je kunt ze dus in een ondiepe bak laten groeien omdat ze niet veel aarde nodig hebben. Zorg ervoor dat de container het gewicht van de plant kan verankeren. Gebruik een goed doorlatende potmix gemaakt voor vetplanten. Geef de container ongeveer één keer per week water in de zomer en maandelijks in de winter. Wacht tot het oppervlak van de grond droog is voordat je water geeft.